Életreceptek-Ételreceptek
VEGÁN ÉLETMÓD - VEGÁN RECEPTEK
Kihatással levő dologgal foglalkozik a könyv :
1. Vegán Életmód - 2. Vegan receptek.
A könyv első része egy egészséges életmód elsajátításához, s gyakorlati véghezviteléhez ad szakszerű tanácsokat. Sokan megijednek ettől a szótól: Vegan ételeket fogyasztok. Az első kérdés: Mit tudtok enni? Nem fog majd kialakulni nálatok valamilyen hiánybetegség? Brazíliai utam előtt huszonnégyszer voltam itthon kis hazánkban kórházban, s többször mosolyogva kérdezte meg tőlem az Orvos bácsi: mi lesz az esszencialis fehérjékkel, azok csak állati termékekben találhatók meg.
S mi történik 2005- telén, mikor hozzáfogtam e könyv megírásához? Szigorúan kutattam az orvosok által írt Tápanyagtáblázat c. könyvet, s elhatároztam, hogy lehetőleg minden vitamin- ásványi anyagokat, fehérjéket kigyűjtök belőlük, s összehasonlítást készítek az állati termékekkel szemben. S megdöbbenve tapasztaltam: hogy pl. az esszencialis aminosavak jobban vannak a növényekben, mint az állati termékekben. (Végtelenül haragudtam ekkor magamra, hogy eddig ennek a dolognak miért nem jártam a végére. De igaz az a mondás: Jobb későn, mint soha.)
Kérem nyissák fel a 30. oldalt, s mindjárt meggyőződhetnek a fentiekről.
Nézzük meg, mai Orvostudomány szerint mennyi fehérjére van szüksége egy személynek?
Napi fehérjeszükséglet életkor szerint:
(Új Életforma 58.o.)
A dr. Lindner Károly és társa által írt Tápanyagtáblázatban olvashatjuk a következőket.
„Egészséges fiatal férfi napi fiziológiás fehérjeminimuma átlagosan 0,6 g/ttkg, azaz 70 kg. Testtömeg esetében 42g/nap.
Hol van ez a régebben javasolt napi 100 vagy 130g-nak?
Itt két megállapítás olvasható, tehát egy 60 kg-os személynek vagy 36g/nap, vagy 45g/nap fehérje szükséglete van.
Kérem keressék meg a könyvben mennyi egészséges táplálékból mily könnyen fedezhető ez.
S vajon mi történik akkor, amikor régi szokásaink szerint ezt a mennyiséget sokkal felülmúlják táplálékaink? Csak betegség lehet az eredménye. A könyvben bővebb választ is kapnak erre.
Ma a vitamintabletták, s a táplálék-kiegészítők minél több fogyasztása a divat, melynek összeállításáról, összetételéről nem tudunk mindent, pedig e könyvben részletesen ki van gyűjtve, hogy a növényekben mindent megtalálhatunk.
Idézek a 2003.36.sz. Demokrata újság egy cikkéből:
BEETETVE : A táplálék kiegészítők veszélyei.
A reklámokra fogékony emberek egyre többet vásárolnak a jótékonynak, egészségesnek, sőt egyenesen gyógyhatásúnak nevezett élelmiszerekből, táplálék-kiegészítőkből. Különösen az utóbbi kategória terjedt el nagyon, holott éppen ezek között van sok olyan szer, amelyik egyenesen káros. Mert óriási különbség van ugyanazon vegyület természetes előfordulása és mesterségesen előállított, beetetett, formája között, amennyiben az előző esetben számos kísérőanyaggal együtt jut a szervezetbe a kérdéses vegyület, az utóbbi esetben vegytisztán, szászázalékos mennyiségben.
„Az 1994-ben megjelent értékelés meglepő eredményt hozott: a béta-karotint szedők körében 17 %-al magasabb tüdőrák előfordulást és 8 százalékkal nagyobb halálozást tapasztaltak.„
„Vagyis oda lyukadunk ki, hogy a változatos táplálkozással, nyers zöldségekkel és gyümölcsökkel hozzájutunk mindazon alapanyagokhoz, amelyek a daganatképződést megakadályozhatják.„
A könyv második felében több mint 200 vegan-receptet talál a kedves olvasó: Hét féle kenyér-receptet, több növényi tej- margarin- tejfől elkészítését, s a töltött paprikától a kocsonyáig, a részemre nagyon szeretett padlizsános vendégtálig, a finom diós-mákos kifliig, a finom almás-mákos köleses süti - készítését megtanulhatják. Öröm volt részemre hallgatni egy betegem férjét: Katalin az egész család a könyvből készítetteket fogyasztja, s mindenki nagyon szereti.
Kérem ízelítőül bemutatok egy-két receptet, s gondolkodjanak el, hogy miért egyediek:
- Vegan!! teljes állati termék mentes ...
- csak párolt, vízzel olajba párolva, (nincs égetve az olaj)
- minden olcsón beszerezhető, piacon, natura boltokban
- gyorsan elkészíthetők
- tojás helyett lenmag,vagy pehely használva
- több tepsiben készíthető, így egészségesebb marad az étel, s gyorsabban elkészül
- előnyben részesítve a teljes őrlésű gabonaliszt, pehely