A lelki háborúság, sok betegség forrása
Ország-világ kíváncsi Katalin tanácsaira
Sok-sok évvel ezelőtt érdekes könyv került a kezembe: „Táplálékod legyen gyógyítód”, ez volt a címe, szerzője pedig Bokor Katalin, aki igen érdekes módon közelített egészséghez, betegséghez. Nem sokkal ezután értesültem róla, hogy Katalin éppen megyénk, Pusztaszabolcs lakója. Ott él ma is, már amikor nem az országot-világot járja: előadásokat tart, nevét ismerik Ausztráliában, s Amerikában is. Sok-sok ember pedig az Ő tanácsainak köszönheti, hogy visszanyerte egészségét.
Megfázás ellen
Ilyen „influenzás” időkben hasznát vehetjük tanácsának: vegyünk forró lábfürdőt, s közben inhaláljunk vöröshagyma főzetével. Ez szinte „kifőzi” a betegséget. A megelőzés is nagyon lényeges: naponta menjünk levegőre, a lakást szellőztessük rendszeresen. Gondoskodjunk arról, hogy ne fázzon a lábunk és vegyünk úgynevezett skót zuhanyt: meleg vízzel zuhanyoztatjuk a jobb lábat alulról felfelé, majd a bal lábat, ezután felvisszük a vízsugarat a jobb karra, s ezután a bal karra. Majd a hátunk következik. Hideg vízzel fejezzük be.
Köles torta és citromkúra
Egészséges, finom és tápláló a köles torta. Bokor Katalin receptje szerint így készül: Hozzávalók: 30 dkg tisztított köles, 3 ek. mazsola, 10 dkg kókuszreszelék, 3 db banán, 2 kivi, ízlés szerint méz, pici só, víz, 1,5 evőkanál étolaj, kemény lekvár, pár szem piros gyümölcs, vagy alma. Elkészítése: a kölest vízben legalább két órán keresztül áztatjuk, majd puhára főzzük a sóval, mazsolával, a fele zacskó kókuszreszelékkel és a tetszés szerinti mézzel, valamint az olajjal. Ha megfőtt, valamivel több, mint a felét tálcára rakjuk, elsimítjuk, a lekvárral megkenjük, s rászeleteljük a banánt és a kivit. A köles maradék felét a tetejére tesszük, elsimítjuk, kókuszreszelékkel jól meghintjük, s a piros gyümölcsökkel vagy az almaszeletekkel díszítjük.
A citrom nagyon jó hatású számos betegségben, májpanaszok, köszvény, torokgyulladás esetén. A tíznapos kúra alatt az első öt napon mindig eggyel növekvő számú citromot fogyasztunk, a hatodik naptól pedig mindig eggyel csökkentjük a citromok számát. Kifacsarjuk a citromot, mézzel s feleannyi vízzel hígítjuk, napi három alkalomra elosztva fogyasztjuk éhgyomorra, illetve étkezések előtt.