Bemutatkozás
Könyveim
Árak és engedmények
Család-barát magazin
Gyógyultak történetei
Lelki táplálékok


Őszi készülődés a tavaszi fáradság ellen (2. rész)

ÖSZI KÉSZÜLŐDÉS A TAVASZI FÁRADTSÁG ELLEN (2. rész)

A nyers vegetám is a polcon van már:

Hozzávalók: 1 kg sárgarépa, 1 kg petrezselyemgyökér, 1 kg magvait paprika (piros-fehér), 0, 2 kg karfiol, 0, 2 kg vöröshagyma, 0,4 kg zellergumó, 0,2 kg paradicsom, 0,2 kg karalábé, 2 nagyobb fej fokhagyma, 1 csomó petrezselyem zöldje, 1 csomó zeller zöldje, 0,5 kg só. (Kb. 6-7 db 0,7 literes befőttes üveg)

Az üvegeket előre kitisztítom, tehát előkészítem. A jól megmosott, megtisztított és feldarabolt zöldségeket vegyesen húsdarálóval ledarálom... (könnyebb darálni a kemény petrezselyemgyökeret, a paprikával és paradicsommal) a több kg anyagot a fél kg sóval összekeverem, lehetőleg csavaros üvegekbe rakom, csavarjával befedem, és éléskamrámba a helyére teszem.

Télen igen megkönnyíti a főzésemet: Minden sós ételbe - levesbe, fasírtokba, pástétomokba, mártásokba, krémekbe stb. felhasználom.

Mivel igen elfoglalt ember vagyok, ezért a lekváraim eltevésének könnyítésére is gondoltam, például a szilva vagy őszibarack lekváraimat is így tettem el: A jól megmosott, feldarabolt gyümölcsöt kissé a boturmixxal kiturmixoltam, s egy 8 literes lábasba téve a jól felforrósított sütőbe tettem, ahol szépen saját maga kevergetés nélkül fődögél.

Később takarékra veszem, s hagyom lassan főni. Mikor eléggé megfőttnek találom, a tűzhely tetejére téve kevés mézet teszek bele, kavarom, míg elolvad, s forrón az előre elkészített csavaros üvegekbe teszem. Egy réteg celofánt, majd nátrium-benzoátot, és a csavart teszem rá. Ruhák közzé száraz dunsztban hagyom kihűlésig, s a végén az éléskamra polcára helyezem.

Brassói savanyúság a vendégeim kedvence. Hozzávalók (10 literes kis hordóhoz, vagy két 5 literes üveghez): 1 kg fehér káposzta, 0,7 kg vörös káposzta, 0,5 kg hosszú piros- és fehér paprika, 0,5 kg bogyiszlói paprika, 0,5 kg kisdinnye, 0,5 kg sárgarépa, 0,5 kg kisebb uborka, 1 kg karfiol, 1-1 csokor kapor, zeller zöldje.

A káposztákat kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk, hogy torzsája összetartsa. A sárgarépát hosszú csíkokra szeleteljük, a karfiolt rózsáira bontjuk. Mindezeket felváltva a fehér - és vörös káposztával szépen a kis hordóba, vagy az üvegekbe rakjuk.

1 liter vízhez, 1 evőkanál sót számítva 3-4 litert felforralunk. Lehűtjük, majd a zöldségekre öntjük, pár óráig állni hagyjuk, majd a vizet pótoljuk, utánatöltjük. A befőttesüvegeket lekötve a helyére tesszük. Ha a kis hordóba tettük a savanyúságot, itt is figyelnünk kell a kis árokban levő víz utánpótlására. Kb. egy hétig zavaros lesz, de később szépen letisztul. 

Bokor Katalin