Cukor helyett mézet is használhatunk
Két réteg celofán közé kerül a nátriumbenzonát, így nem érintkezik az étellel
Bokor Katalin természetgyógyászati tanácsadó recept könyvet írt arról, miként lehet cukor nélkül, mézzel befőzni.
Katalin az édességek eltevésekor a cukrot mézzel helyettesíti, a befőttek, zöldségek tartósításakor pedig használ ugyan tartósítószert - nátriumbenzonátot -, de azt sohasem közvetlenül az ételre teszi. Az üvegeket mindig két réteg celofánnal köti le, mégpedig úgy, hogy az első réteg celofánt tojásfehérjébe mártja, ráteszi az üveg szájára, rácsavarja. A celofán száraz fele marad felül. Erre szórja a késhegynyi nátriumbenzonátot, majd a következő réteg celofán következik, az egyik oldalát benedvesíti, de a száraz felét simítja a tartósítószerre. A felül maradt vizes oldal a forró üvegre rászárad, és jól szigeteli.
Rebarbara rostoslé
A rebarbaranyélről a héját lehúzzuk, 2-3 cm-es darabokra vágjuk és annyi vízzel öntjük fel, hogy jól ellepje. Turmixgépben turmixoljuk, tésztaszűrőn átszűrjük. A tűzre visszatéve még egy-két percig főzzük, majd forrón üvegekbe öntjük, dupla celofánnal (közötte a tartósítószerrel) lekötjük. Szárazon dunsztoljuk.
Paradicsompaprika-pép
Hozzávalók: 1 kg paradicsompaprika és 20 dkg só. A jól megmosott, kimagvalt paradicsompaprikát húsdarálón ledaráljuk, sóval összekeverjük, s ekkor a már előre elkészített kisebb befőttesüvegekbe gyorsan belerakjuk - nyersen - s lekötjük, a helyére tesszük. (A dupla celofános-tartósítószeres módszert itt is alkalmazzuk.)
Vegyes gyümölcsbefőtt
Lehet ez alma-szilva, alma- körte-szilva ízlés szerint. Hatliteres fazekat félig töltünk vízzel, fél kg mézet teszünk bele, felfőzzük, beletesszük a gyümölcsöket! Amikor megpuhultak, az előkészített, tiszta üvegekbe tesszük, lekötjük. Száraz dunsztban hűtjük ki.