Szabolcs Híradó" Befőzés
2001. szeptember 7. XI. évfolyam 8 szám.
"Cogitato, quam longa est hiems." -"Gondold meg, mily hosszú a tél."
(Cato)
Nagyon igaz az a mondás, hogy amit az Édesanyánktól láttunk, azt követjük mi is, miért? Mert - "Minden földi befolyásnál erősebb egy valódi otthon befolyása az emberi szívre és életre."
Milyen jó lenne, ha erre gondolnának az Édesanyák, fiatal gyermekeik nevelésekor... A család ellátása, az étkek elkészítése, igaz, hogy női feladat, de jó, ha a konyha titkaira megtanítjuk nemcsak a 1014 éves lánykáinkat, hanem a fiúkat is. Az éléskamránkban raktározott étkek igen befolyásolják, hogy mennyiszer látogatjuk meg orvosunkat, vagy a gyógyszertárakat.
"Modicus cibi, medicus sibi." Szerény étkezés, egészséges életmód. így nem szorul orvosra.
Több mint 50 éve megtanultam, mire a tél közeledik éléskamránkba a polcok ne legyenek üresek. Szépen sorakozzanak a gyümölcs-kompotok, rostoslevek, lecsók, lekvárok, jamek, savanyúságok. Az 50-80 liter must eltevésénél pedig mindig Édesapám volt az irányító. Ma is szívesen gondolok vissza ezekre a munkálatokra, s még jobban arra, hogy bármilyen nagy hózivatar, s annak következményeként méteres hó lepte körül községünket, Édesanyámnak mindig volt hova nyúlnia egy-egy üvegért, hogy népes családjának télen is tudjon egészséges ételt teríteni az asztalra. Ezt a példát követem jó magam is, s ezért nem igen lát senki üzletekbe járni télen. Eltett gyümölcseim tartósítószer-mentesek, tehát sokkal jobb ízűen tudom őket fogyasztani.
Ecetes üveget nem tartok a házba, mivel már igen régen tudom, hogy az ecet öli a vörösvérsejteket, nagyon elősegíti a vérszegénységet. Nagyon finom és ízletes savanyúsággal tudja teríteni asztalát az alábbi
BRASSÓI SAVANYÚSÁGGAL (10
literes cserépedénybe, vagy 2 db. 5 literes üvegekbe teszem el)
Hozzávalók (10 literes hordóhoz): 1 kg fehérkáposzta, 0, 7 kg vöröskáposzta, 0, 5 kg hosszú piros- és fehérpaprika, 0, 5 kg bogyiszlói paprika, 0, 5 kg kisdinnye, 0, 5 kg sárgarépa, 0, 5 kg kisebb uborka, 1 kg karfiol, l-l csokor kapor, zeller zöldje. 5 1 víz és 5 evőkanál só
Elkészítés: A felforralt sós vizet félretesszük kihűlni. A káposztákat kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk, hogy torzsája összetartsa. A sárgarépát hosszú csíkokra szeleteljük, a karfiolt rózsáira bontjuk. Mindezeket felváltva - fehér- vöröskáposzta, paprika, uborka, sárgarépa, karfiol, dinnye, s a zöldlevelekkel - edényünkbe rakjuk, majd a ki hűlt sós vízzel leöntjük. Pár óráig így állni hagyjuk, s majd még vízzel utána töltjük - üvegeket lekötve a helyére tesszük - egy tepsit téve alá. Pár napig zavaros lesz, de később szépen letisztul. Ha cserépedénybe tettük, most is és egész elfogyasztásáig vigyázzunk, hogy a tetején lévő kis árokban a víz állandóan pótolva legyen.
Nagyon megkönnyíthetjük télen a főzésünket, ha állandóan megnyithatjuk a nyersen eltett vegetánkat.
NYERS VEGETA
Hozzávalók: 1 kg sárgarépa, 1 kg petrezselyemgyökér, 1 kg magvait paprika (piros-fehér), 0, 2 kg karfiol, 0, 2 kg vöröshagyma, 0, 4 kg zellergumó, 0, 2 kg paradicsom, 0, 2 kg karalábé, 2 nagyobb fej fokhagyma, 1 csomó petrezselyem zöldje, 1 csomó zellerzöldje, 0, 5 kg só.
(Ez 6-7 db. 0, 7 literes befőttesüvegre való mennyiség) Az üvegeket előre elmossuk, kicsorgatjuk.
A zöldségeket alapos tisztítás, mosás után a zöld levelekkel együtt húsdarálón ledaráljuk, majd a tiszta üvegekbe rakjuk. Lehetőleg csavaros üvegekbe tegyük. Tetőt rácsavarva üvegeket a polcra-, helyére tesszük. (Télen mindenféle sós-ételhez használom - levesekhez, fasétokhoz. pizzákhoz, krémekhez, stb.) Semmiféle tartósítószer nem szükséges bele.
Jó étvágyat kíván Önöknek :
Szeretettel: Feketéné Bokor Katalin