Bemutatkozás
Könyveim
Árak és engedmények
Család-barát magazin
Gyógyultak történetei
Lelki táplálékok


Szabolcs Híradó" Befőzés

 2001. szeptember 7. XI. évfolyam 8 szám.

 

"Cogitato, quam longa est hiems." -"Gondold meg, mily hosszú a tél."

(Cato)

 Nagyon igaz az a mondás, hogy amit az Édesanyánktól láttunk, azt követjük mi is, miért? Mert - "Minden földi befolyásnál erősebb egy valódi otthon befolyása az emberi szívre és életre."

 

    Milyen jó lenne, ha erre gondolnának az Édesanyák, fiatal gyermekeik neve­lésekor... A család ellátása, az étkek elké­szítése, igaz, hogy női feladat, de jó, ha a konyha titkaira megtanítjuk nemcsak a 10­14 éves lánykáinkat, hanem a fiúkat is. Az éléskamránkban raktározott étkek igen be­folyásolják, hogy mennyiszer látogatjuk meg orvosunkat, vagy a gyógyszertárakat.

   "Modicus cibi, medicus sibi." Szerény étkezés, egészséges életmód. így nem szo­rul orvosra.

   Több mint 50 éve megtanultam, mire a tél közeledik éléskamránkba a polcok ne legyenek üresek. Szépen sorakozzanak a gyümölcs-kompotok, rostoslevek, lecsók, lekvárok, jamek, savanyúságok. Az 50-80 liter must eltevésénél pedig mindig Édes­apám volt az irányító. Ma is szívesen gon­dolok vissza ezekre a munkálatokra, s még jobban arra, hogy bármilyen nagy hóziva­tar, s annak következményeként méteres hó lepte körül községünket, Édesanyám­nak mindig volt hova nyúlnia egy-egy üve­gért, hogy népes családjának télen is tud­jon egészséges ételt teríteni az asztalra. Ezt a példát követem jó magam is, s ezért nem igen lát senki üzletekbe járni télen. Eltett gyümölcseim tartósítószer-mentesek, tehát sokkal jobb ízűen tudom őket fogyasztani.

Ecetes üveget nem tartok a házba, mi­vel már igen régen tudom, hogy az ecet öli a vörösvérsejteket, nagyon elősegíti a vér­szegénységet. Nagyon finom és ízletes sa­vanyúsággal tudja teríteni asztalát az aláb­bi

 

BRASSÓI SAVANYÚSÁGGAL (10

literes cserépedénybe, vagy 2 db. 5 literes üvegekbe teszem el)

   Hozzávalók (10 literes hordóhoz): 1 kg fehérkáposzta, 0, 7 kg vöröskáposzta, 0, 5 kg hosszú piros- és fehérpaprika, 0, 5 kg bogyiszlói paprika, 0, 5 kg kisdinnye, 0, 5 kg sárgarépa, 0, 5 kg kisebb uborka, 1 kg karfiol, l-l csokor kapor, zeller zöldje. 5 1 víz és 5 evőkanál só

    Elkészítés: A felforralt sós vizet félretesszük kihűlni. A káposztákat kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk, hogy torzsája összetart­sa. A sárgarépát hosszú csíkokra szeletel­jük, a karfiolt rózsáira bontjuk. Mindezeket felváltva - fehér- vöröskáposzta, paprika, uborka, sárgarépa, karfiol, dinnye, s a zöldlevelekkel - edényünkbe rakjuk, majd a ki hűlt sós vízzel leöntjük. Pár óráig így állni hagyjuk, s majd még vízzel utána tölt­jük - üvegeket lekötve a helyére tesszük - egy tepsit téve alá. Pár napig zavaros lesz, de később szépen letisztul. Ha cserép­edénybe tettük, most is és egész elfogyasz­tásáig vigyázzunk, hogy a tetején lévő kis árokban a víz állandóan pótolva legyen.

    Nagyon megkönnyíthetjük télen a főzésünket, ha állandóan megnyithatjuk a nyersen eltett vegetánkat.

 

NYERS VEGETA

    Hozzávalók: 1 kg sárgarépa, 1 kg petre­zselyemgyökér, 1 kg magvait paprika (pi­ros-fehér), 0, 2 kg karfiol, 0, 2 kg vörös­hagyma, 0, 4 kg zellergumó, 0, 2 kg para­dicsom, 0, 2 kg karalábé, 2 nagyobb fej fokhagyma, 1 csomó petrezselyem zöldje, 1 csomó zellerzöldje, 0, 5 kg só.

(Ez 6-7 db. 0, 7 literes befőttesüvegre való mennyiség) Az üvegeket előre elmos­suk, kicsorgatjuk.

   A zöldségeket alapos tisztítás, mosás után a zöld levelekkel együtt húsdarálón ledaráljuk, majd a tiszta üvegekbe rakjuk. Lehetőleg csavaros üvegekbe tegyük. Tetőt rácsavarva üvegeket a polcra-, he­lyére tesszük. (Télen mindenféle sós-étel­hez használom - levesekhez, fasétokhoz. pizzákhoz, krémekhez, stb.) Semmiféle tartósítószer nem szükséges bele.

Jó étvágyat kíván Önöknek :

Szeretettel: Feketéné Bokor Katalin